نوشته شده توسط : عکس دختر ایرانی
سلام

 

 

تخت نادری

 

تخت نادری نام اریکه سلطنتی است که به دستور فتحعلی شاه قاجار توسط جواهر سازان و صنعتگران ایرانی ساخته شده‌ است اما به دلیل منحصر به فرد بودن و کمیابی آن، به تخت نادری شهرت پیدا کرده است. برخی تصور می‌کنند که چون این تخت، نادری نام دارد پس به احتمال فراوان مربوط به نادرشاه افشار است در صورتی که نادر به معنی کمیاب است و این تخت نه به خاطر نادر شاه ، بلکه به خاطر کمیاب بودن و زیبایی منحصر به‌ فردش به این نام شهره شده. این تخت فوق العاده زیبا  در بسیاری از نقاشی‌های آن زمان دیده می‌شود.  تا پیش از تدوین قانون خزانه بانک ملی ایران، این تخت در تالار سلام کاخ گلستان تهران و در کنار تخت طاووس نگهداری می‌شد و پس از آن به گنجینه موزه جواهرات سلطنتی انتقال یافت. این تخت برای آخرین بار در تاجگذاری محمد رضا شاه پهلوی در چهارم آبان ماه ۱۳۴۶ خورشیدی در تالار سلام کاخ گلستان مورد استفاده قرار گرفت.   

 

 این تخت مرصع و میناکاری شده شامل ۲۲ هزار سنگ و جواهر قیمتی است که برای اردوکشی به چمن سلطانیه زنجان در ۹ قطعه مجزا ساخته شد قطعات این تخت را از هم جدا می‌کردند و سپس در چمن پادشاهی آن را دوباره سرهم می‌کردند تا شاه قاجار روی آن بنشیند.  تخت نادری از نظر شکل و ترکیب و تزیینات زیباتر از تخت طاووس (قاجاری) است. 

 

پشت انداز آن با ترنج و جواهرات درشت و خوش رنگش آن را مجلل تر نشان می‌دهد. در دو طرف پشت انداز تخت که مانند دم طاووس چتر زده و در بالا دارای تاجی است، نقش دو اژدهای پیچ خورده یا سمندر قرار دارد که دم آنها به شکل سر عقاب یا طوطی در آمده‌ است، و نظیر همین دو اژدها در دو طرف پله اول تخت نیز دیده می‌شود که در این جا دارای پا بود و به سطح و دیواره پله چسبیده‌ا ند. 

  

در دیواره عمودی پله اول تخت، نقش شیری، برجسته کاری شده که بدن آن همچون پوست پلنگ خالدار و جواهر نشان شده‌است. در دو طرف تخت نیز در داخل ترنج‌های اسلیمی مشبک، نقش دو طوطی میناکاری شده مشاهده می‌گردد. ارتفاع این تخت بی نظیر ۲۲۵ سانتیمتر است .جنس این تخت زیبا از چوب بوده و با روکشی از طلا پوشیده شده است. تشک روی آن نیز از جنس پارچه‌ای زربافت است. 

 

این تخت تنها در مواقع سفر برای پادشاه حمل می‌شد و در بقیه اوقات در خزانه سلطنتی نگهداری می‌شد.  از این تخت به اشتباه گاهی به عنوان تخت طاووس یاد می‌شود. 

تاج کیانی دیهیم سلطنتی خاندان قاجار 

 

شاهان قاجار در بسیاری از تصاویر با تاجی شبیه این که در جزئیات با این کمی تفاوت دارند ، دیده می شوند. تاج فتحعلی شاه، معروف به تاج کیانی، که آراسته به الماس، زمرد، یاقوت و مروارید است. در این تاج به غیر از کلاه مخمل جگری رنگ ،    نزدیک به 1800 حبه مروارید ، زمینه سفید میسازد  برای دانه های سبز زمرد و یاقوت لعل سرخ رنگ ، رنگهای پرچم ایران زمین . ارتفاع تاج بدون جقه‌ها 32 سانتی‌متر و قطرقاعده آن 5/19 سانتی‌متر است.  این تاج در زمان فتحعلی شاه ساخته شد و مورد استفاده سلاطین قاجاریه قرار گرفت.

 

این تاج اولین تاجی است که پس از دوران شاهنشاهی ساسانی به این صورت ساخته شده است.این تاج در اصل از چهار تکه ساخته شده که عبارت است از: یک سربند، یک بلاط مروارید، چند کنگره و یک کلاه مخمل. در سه تکة‌اول، گوهرها در قاب‌های فلزین لوزی یا سه گوشه نشانده شده‌اند. هرقاب فوفه‌ای صورتی رنگ به پشت دارد و کاملاً مسطح است تا آنجا که حتی به شکل خود تاج نیز انحنا ندارد.

 

قاب‌ها و مرواریدها همه بر پارچه‌ای ستبر دوخته است. قوس‌های مرصعی که بر تارک تاج به هم می‌رسد و به لعل بی‌نظیر و یاقوت رنگی ختم می‌شود‌ به کلاه دوخته است، در واقع گویی تاج را پاره‌های نخ و ریسمان فراهم می‌دارد. بیست و یک نیزة خمیدة زمردین که در جقة بزرگتر دیده می‌شود از قبه‌ای منشعب می‌شود که از زمردی درشت است و در تصویر نیمی از آن بیشتر به چشم نمی‌آید. پشت این قبه میناست. قبه را به دو میلة عمودین بسته‌اند که در بندگاه‌ هایی فرو می‌رود. این بندگاه‌ها گویا در اصل برای پر تعبیه شده است.

 

فتحعلی شاه با تاج کیانی و جقه مورد علاقه اش

در جقة‌دوم، یازده الماس از گیره‌ای که خود از الماس است برمی‌خیزد. تخمة‌این گیره زمردی به وزن 80 قیراط است. در دو سوی این جقه، آویزهای زمرد و الماس و در زیر آن شرابه‌ای از الماس قرار دارد. این جقه با زنجیرهای ظریف زر که به گیره‌های الماس ختم می‌شود به کلاه تاج متصل است. شاید در گذشته میله‌هایی نیر این جقه را به خود تاج ربط می‌داده است که امروزه مشهود نیست. اگر سبک کار را در نظربگیریم، جقة زمردین به احتمال در زمان فتحعلی‌شاه و یا پیش از او و جقة دوم پس از فتحعلی‌شاه ساخته شده است.

 

ناصر الدین شاه به تاج کیانی 

  

روایت است که قبة لعلی که بر تارک کلاه تاج قرار دارد، روزگاری زیب تخت اورنگ زیب، سلطان مغول، بوده است و نادرشاه آن را با غنایم دیگر به ایران آورده است. پس از مرگ‌نادر این گوهرناب به دست نوة نابینای‌ او شاهرخ می‌رسد و شاهرخ براثر شکنجة بسیار آن را به   آغامحمدخان، پایه‌گذار خاندان قاجار، می‌سپارد. این محصول درغرفة 36 و اولین شی است.

( ساخت ایران، 1212 ﻫ. ق. )

 

مظفر الدین شاه با تاج کیانی 

 

محمد علی شاه با تاج کیانی
 

کوزه قلیان ها ، آثاری حیرت آور از هنرمندانی ناشناس 

 

در همه مشرق زمین تدخین با قلیان رسم بوده است . آب قلیان را خوشبو میکردند تا طعم دود قلیان را خوشتر کنند . شاهان و خاندان قاجار نیز علاقه مند ترین انسانها در طول دوران ها (  البته تا دوره ی خودشون! چون مردم زمان ما رو دست همه دوران ها زده اند ) در کشیدن قلیان ، ساخت و تزئین کوزه و سرقلیان بودند برای همین تزئین سر قلیان و کوزه قلیان یکی از عمده کارهای مینا کاران و استادان این هنر در تهران دوران قاجار بود.  شاهان قاجار نیز هزینه زیادی از بیت المال صرف آن میکردند ولی در این بین فقط هنر سازنده گان آن ماندگار شده است.

در گنجه شماره 2 قلیانی است که به شکلی مخصوص ساخته شده و دهانه آن مانند سر اژدها می باشد و با زیبایی خاصی به گوهر های گوناگون آراسته شده است . این قلیان در مراسم سلام عید نوروز و دیگر مراسم ، مورد استفاده شاهان قاجار قرار می گرفت. ( زمان ساخت اوایل سده 13 ه . ق) 

 

گنجه شماره 4

در این مجموعه علاوه بر تعدادی قندان ، قوری ،قهوه جوش و سینی های طلا و مینا ، یک عود آراسته به لعل و یک قاچ زین گوهر نشان، کوزه‌ی نارگیلی‌ شکل از تخم شترمرغ قرار دارد که بسیار ظریف حکاکی شده و پایه‎هایی از طلا دارد و نکته جلب توجه در این اثر هنرمندی خالق آن می باشد که با چه ظرافتی و با چه امکاناتی توانسته همچنین اثری خلق کند. 

 گنجه شماره 5 

این گنجه به فیروزه اختصاص داده شده است . کوزه ، سرنی و سر قلیان سیمین ، فیروزه و یاقوت نشان مارپیچ این کوزه و سر قلیان که به ردیفهای یاقوت و فیروزه مرصع است به احتمال زیاد از زمان ناصرالدین شاه به یادگار مانده است. 

 

جام زرین آراسته به تعداد زیادی فیروزه ی خوشرنگ و جور ، شمشیر زرین فیروزه نشان که پشت آن طلای برجسته است و روی آن تماما آراسته به الماس ، فیروزه و لعل و دسته آن از استخوان سفید و آراسته به الماس و یاقوت است . 

جقه یا پیش کلاه زرین ، آراسته به الماس و فیروزه که دو شیر و خورشید در دو سوی آن قرار گرفته است و در بالای آن ، نیم تنه برجسته ی ناصر الدین شاه قرار دارد . 

گنجه شماره 11

این گنجه ، محتوی تعدادی اشیای زینتی آراسته به یاقوت و لعل و همچنین تعداد زیادی یاقوت و لعل پیاده است . نیم تاجی که در این مجموعه قرار دارد بر عکس تصور همه برای استفاده بانوان درست نشده است  بلکه فتحعلی شاه قاجار کلاه پوست بره ی خود را با آن زینت می بخشیده است. 

 

نگینهای سرخ رنگ ،  بیشتر سنگهای سرخ این مجموعه یاقوت و لعل هستند که در گذشته همه آنها را به نام یاقوت میشناختند . گفته شده که گوهر شناسان ایران اولین کسانی بودند که به تفاوت میان لعل و یاقوت پی بردند. درشترین لعلی که تاکنون شناخته شده است در این مجموعه قرار دارد که 500 قیراط وزن و رنگی بی نظیر دارد و بر اساس افسانه ی قدیمی به لعل سامری معروف است.   

 

دیگر اشیای این مجموعه عبارتند از : 

فنجان زرین پایه دار یاقوت نشان(ظرف کوچک)

یاقوت پیاده به وزن 100 قیراط ( این یاقوت یکی از بزرگترین یاقوت هایی است که تا به حال دیده شده است )

 قداره با دهانه ، ته و غلاف زرین ، آراسته به یاقوت های خوشرنگ برمه ای

لعل پیاده به وزن 270 قیراط که بر سطح زیرین آن هفت اسم کنده شده است 

خنجری آراسته به چهل قطعه لعل و مقداری الماس

 

دانه های یاقوت از معدن میانمار معروف به خون کبوتر در گیره یک کمر بند نشسته است.

 

ادامه دارد...

زمان بازدید موزه تا لحظه نوشتن این پست از شنبه تا سه شنبه به غیر از روزهای تعطیل و ساعت تهیه بلیط از 14 الی 16:30 و زمان خاتمه بازدید ساعت 17 می باشد . 
شماره تلفن موزه 64464700 می باشد.       
منبع مطالب و عکس های این پست برگرفته از سایت و فیلم مستند جواهرات ملی ، کاری از بانک مرکزی جمهوری اسلامی می باشد  و ضمنا از پایین بودن کیفیت عکسهای این پست معذرت می خواهم چون عکاسی از موزه امکانپذیر نمی باشد. 

 



عکس دختر , عکس دختر ایرانی , عکس ایرانی , عکس بازیگران ایرانی , عکس بازیگر ایرانی, عکس زنان ایرانی, عکس زیباترین دختر ایرانی, عکس پسر ایرانی, عکس پسران ایرانی ، u;s nojv , u;s nojv hdvhkd , u;s hdvhkd

:: بازدید از این مطلب : 2302
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 5 شهريور 1394 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: